Triggerpoint-therapie

Wat zijn triggerpoints?

Dit zijn pijnlijke punten in het lichaam, vaak in spieren maar ook bijvoorbeeld in kapsels, banden en pezen, meestal "knopen" genoemd, en die als pijnlijk ervaren worden met de mogelijkheid van uitstraling in een ander lichaamsdeel. Bijvoorbeeld schouderpijn met uitstraling in arm en hand. Hoewel triggerpoints nog niet helemaal bekend zijn in de reguliere geneeskunde is er uitgebreide documentatie te vinden van de artsen Travell en Simons.

portret

Hoe Triggerpoints ontstaan?

Triggerpoints kunnen op allerlei manieren veroorzaakt worden. Stress is een veel voorkomende oorzaak, maar ook ongezonde voeding of langdurig eenzijdige belasting kunnen de oorzaak zijn van deze klacht.
Ook na trauma's, zoals whiplash of een operatie kunnen triggerpoints ontstaan. Of door langdurig aanspannen van spieren (door overbelasting) met als gevolg verkramping. De doorbloeding wordt hierdoor benvloedt en knopen kunnen ontstaan. Pijn, lokaal of uitstralend, ontstaat doordat afvalstoffen te lang achterblijven in de triggerpoints.
Deze knopen kunnen overal in het lichaam voorkomen, op meer dan 600 plaatsen. Problemen zoals HNS (head, neck and shoulder) whiplash, lage rugpijn, carpaal tunnelsyndoom, tennisarm, bursitis of frozen shoulder hebben veel baat met een triggerpointbehandeling.

Voorbeelden van triggerpoints (witte stippen) en hun uitstralingen gebieden.

triggerpoints